Hírek‎ > ‎

A Közgyűlés hatáskörét elvonta a tanácsnok

Szabad Varos, 2011. jún. 24. 3:18   [ 2011. jún. 24. 22:13 frissítve ]
Kalmár Ferenc tanácsnok (Fidesz-KDNP) sajátos intézkedéséről tartott ma sajtótájékoztatót Nagy Sándor önkormányzati képviselő (Szabad Város Egyesület). A képviselő elmondta:

"A hatályos közgyűlési szabályok szerint a busz, troli és villamos menetrendek módosításáról, ha az költségtöbblettel nem jár, akkor a Városüzemeltetési Bizottság dönt, ha a változtatás többletterhet jelent a városnak, akkor a Közgyűlés elé kell terjeszteni a javaslatot.

Úgy tűnik a szabályok nem vonatkoznak Kalmár Ferenc tanácsnokra, aki megegyezett a Tisza Volánnal, hogy június 16-tól a 13-as busz új nyomvonalon, a Szilléri sgt. helyett a József Attila sgt.-on közlekedik. A változtatás a városnak éves szinten 2 686 E Ft többletköltséget jelent, erről döntött Kalmár tanácsnok anélkül, hogy a javaslatot a Közgyűlés elé terjesztette volna. A tanácsnok a menetrend módosítást utólag, sürgősségi indítványként terjeszti a júniusi közgyűlés elé, ami így kényszerhelyzetbe kerül, mert vagy magára vállal egy többletköltséget, vagy ezt áthárítja az egyébként állami tulajdonú Volánra, vagyis megint csak az adófizetők állják a számlát.

Ráadásul a javaslat indoklása a 19-es troli beindítására hivatkozik, amit az SZKT bevallottan kísérleti jelleggel vezetett be. Mi történik, ha az SZKT mégsem tartja meg a 19-es trolit hosszú távon? Megint változik a 13-as menetrendje?

Az elmúlt hónapok sokszor ötletszerű változtatásai, a 13-as és 16-os járatok összevonása, az SZKT járatritkításai a szolgáltatási színvonal folyamatos romlását eredményezik. A szegediek a bérletük, jegyük áráért kiszámítható járatokat és javuló minőségű szolgáltatást érdemelnek meg. És azt, hogy Kalmár tanácsnok ne a Közgyűlést megkerülve, a szabályokat felrúgva nyúljon bele a közlekedés rendszerébe."

A korábbi Városüzemeltetési Bizottsági döntés szerint június 16-tól az összevont 13-as és 16-os járat a Szilléri sgt-on közlekedett volna, ezt a döntést írta felül Kalmár Ferenc tanácsnok.
Comments