Hírek‎ > ‎

A nem-ortodox cégvezetés vége – 337 millióért

Szabad Varos, 2011. nov. 27. 3:14   [ 2011. nov. 27. 4:52 frissítve ]
Azon a napon, mikor a magyar közvélemény szembesülhetett a Matolcsy-féle „nem-ortodox” gazdaságpolitika végével, a szegediek is szembesülhettek azzal, hogy az a nem szokványos módszer, ahogy a Fidesz és a Jobbik új vezetőket nevezett ki, majd ahogy ezek a vezetők működtek, hova vezet.

Az SZKT igazgatója már napirend előtt szóba került: Nagy Sándor (Szabad Város) felszólalásában arra hívta fel a figyelmet, hogy Tóth István Tibor hibája, hogy miközben a jövő héten megérkezhetne az első új, alacsony padlós trolibusz, ez a beszerzés egy évet késni fog. Eközben a cég vezetése a forgalomból kivont FVV villamosok festésére és nosztalgia trolik felújítására költötte szűkös erőforrásait. Nem lenne meglepő, ha szegediek a beszerzések csúszása, a karbantartások elmaradása miatt lassan bóvlinak minősítenék a járműparkot.

A város és közszolgáltatásokat ellátó, a város pénzéből támogatott cégeinek költségvetése összefügg. A nem szokványos az elmúlt évben az volt, hogy miután fideszes-jobbikos igazgatók kerültek a társaságok élére, megpróbáltak úgy tenni, mintha ez az összefüggés nem létezne. A cégek hibás gazdálkodásának – forintban százmilliós – következményeit a városnak kell állni. Ennek felelősségét a Fidesz és a Jobbik nem kívánta felvállalni. A Közgyűlés ülése ebből a szempontból fordulópont volt.

Az önkormányzat rendszeresen módosítja költségvetését, azonban a Fidesz és a Jobbik képviselői novemberben több javaslatot is tettek ami a város szempontjából újabb hitel felvételét jelentik, vagy bevételek elmaradását eredményezik. Az MSZP javaslatára az így módosított költségvetésről a testület név szerint szavazott, így a városnak okozott 337 milliós kárt a fideszes-jobbikos képviselők szavazatukkal kénytelenek voltak felvállalni.

Póttámogatást kapott az SZKT (32 millió Ft), a Városi Televízió (15 millió) és az Ifjúsági Ház (60 millió), a még a korábbi vezetés alatt felhalmozott nyereségéből továbbra sem kell osztalékot fizessen a Ritek (160 millió Ft) és a Dorozsmai Nagybani Piac (70 millió Ft).

Miután egy éve a jobboldal képviselői átvették a cégek vezetését, elvárható lett volna, hogy a közszolgáltatási díjak emelkedéséért is felelősséget vállalnak, de ez nem következett be, miután Juhász Gyula „kiszavazott” a frakcióból. Nem biztos, hogy ez maradéktalanul jó hír, hiszen mint a korábbi példákból láthatjuk, a cégek egy része nem működik jól, így előbb-utóbb az adófizetők pénzéből kell majd megint kipótolni a működést.

Nem meglepő az sem, hogy a pénzzel is megtámogatott cégvezetőket nem váltotta le a Közgyűlés. Sem Tóth István Tibornak nem kellett felelnie a trolibeszerzés egy éves csúszásáért, sem Sódar Istvánnak az IH immár sorozatos problémái miatt. Ez persze leértékeli azoknak a munkáját, akik megpróbálnák felelősséggel vezetni a rájuk bízott városi társaságot.Comments