Hírek‎ > ‎

Igazi díjcsökkentést, környezetbarát megoldással

Szabad Varos, 2013. ápr. 11. 11:06   [ 2013. ápr. 11. 11:06 frissítve ]
A Bohács Zsolt fideszes képviselő előterjesztésében a közgyűlés elé kerülő, a rókusi lakótelepre tervezett biomassza erőművel szemben kíván alternatívát javasolni Solymos László alpolgármester (MSZP) és Nagy Sándor önkormányzati képviselő (Szabad Város Egyesület) módosító indítványa az április 12-i közgyűlésen. Az erről tartott sajtótájékoztatón a Szeged.hu beszámolója szerint "Nagy Sándor a Városüzemeltetési és Fejlesztési Bizottság alelnöke felhívta figyelmet arra, hogy egy előterjesztő felel az előterjesztésének tartalmáért.

– Most egy olyan előterjesztéssel van dolgunk, ami a Szenergot Kft. számítógépén készült, de Bohács Zsolt terjesztett be a közgyűlésnek. Ám az előterjesztés nem ad választ azokra a kérdésekre, hogy környezetvédelmi és pénzügyi szempontból mennyire megfelelő ez a beruházás, a szegediek számára milyen lenne az árcsökkentő hatása, és mennyiben biztosítható, hogy a hőszolgáltató kft. is rentábilisan működjön.

Nagy Sándor szerint ugyanakkor az előterjesztésből kiderül, hogy mind a két javasolt projektelemhez pályázati támogatást kíván nyerni a Szenergot Kft., ami egyértelművé teszi, hogy ehhez megvalósíthatósági tanulmányokat kellett készíteni. Ezek ugyanis szükséges feltételei egy pályázat benyújtásának. Így ezek az információk rendelkezésre állnak, ám ezt az előterjesztő valamiért nem kívánja a közgyűlés elé terjeszteni.

– Úgy gondolom, hogy ennek hiányában a közgyűlés nem dönthet erről a kérdésről. Solymos László alpolgármesterrel együtt azt javasoljuk, hogy a várossal együttműködve a hőszolgáltató készítse el egy olyan közbeszerzési eljárásnak a kiírását, amely alapján később le lehet majd folytatni egy olyan eljárást, aminek eredménye valóban megtakarítást hoz a szegedieknek és megfelel a környezeti fenntarthatóság követelményeinek. Ami lehetővé teszi azt, hogy valós versenyben, a közvélemény előtt átlátható módon történjen meg a hőszolgáltatás fejlesztése Szegeden.

Az alelnök példaként említette azt a hőenergia beszerzési pályázatot, amelyet az egyetem bonyolított le, és ami hozzávetőleg 30 százalékos hődíj megtakarítást eredményez.

– Úgy gondolom, ez egy olyan jó példa, amit a város is követhetne. Mind a két szempontnak megfelel, hiszen látható pénzügyi megtakarítást hozott már a projekt indulásakor is a kialakuló üzleti konstrukció, a vállalkozó pedig a pályázati kiírásnak megfelelően vállalta, hogy visszasajtolja a földbe a termálvizet, tehát a legkorszerűbb európai elvárásoknak és a környezet védelmének is megfelel a program."
Comments