Hírek‎ > ‎

Kincs, ami nincs

Szabad Varos, 2012. febr. 24. 22:40   [ 2012. febr. 24. 22:44 frissítve ]
A februári közgyűlés legfontosabb témája természetesen a költségvetés megtárgyalása volt. Az ülés előtti napon a Fidesz képviselői emelték a tétet és az általuk betervezett kiadások fedezetéül 800 millió forintnyi ingatlan értékesítést javasoltak. Ez első pillantásra is látszott, hogy teljesíthetetlen, hiszen a mai ingatlanpiaci helyzetben kevesen vásárolnak és akkor is nyomott áron. Tették ezt úgy, hogy közben a korábbi cégvezetők által, a nyereséges cégeknél felhalmozott pénzt nem voltak hajlandók onnan osztalékként elvonni. Erre a konstrukcióra mondta a napirendi pont zárásaként Nagy Sándor (Szabad Város), hogy a Fidesz "homokra épített légvárat". A sokórás, indulatoktól sem mentes vita után hosszú szünet következett és a Fidesz pálfordulása: elfogadták Botka polgármester (MSZP) ajánlatát, aki a Polgármesteri Hivatal költségvetésének viszonylag kisebb, 100 milliós csökkentését javasolta. (Ennek ára 18  köztisztviselő elbocsátása és a maradók utolsó béren kívüli juttatása, a ruhapénz.) Mivel ilyen tartalmú módosító indítvány nem volt benyújtva a testület elé, noha az ajánlat az előzetes tárgyalásokon is elhangzott, ezért erről csak egy megismételt közgyűlés keretében, a jövő héten lehet szavazni. 
A Fidesz képviselőit jobb belátásra téríthette, hogy saját magukat szorították sarokba: amennyiben a város bevételei nem fedezik a kiadásokat, a polgármester pénzügyi szükséghelyzetet hirdethet meg és arra semmilyen befolyásuk nincs, hogy akkor milyen, számukra kedves költségvetési tételek felhasználását függeszti esetleg fel. Ez már egyszer tavaly is előfordult, a lehetőség még csak újnak sem mondható.
Az ülés többi része szinte vita nélkül zajlott, ami azért érdekes, mert napirenden volt Gyimesi Lászlónak (Fidesz) az Átvilágító Bizottság munkájáról szóló beszámolója. A tanácsnok, miután több, mint egy éven át azzal foglalkozott, hogy a 2010. decemberében leváltott cégvezetőket meghurcolja, egyetlen szót sem kívánt szólni az előterjesztése mellett. Talán maga sem érzi már akkora sikertörténetnek az átvilágítást. 
A nap egyik fontos döntése volt az IKV vezérigazgatójának megválasztása, ahol a papírforma érvényesült: bár a pályázatra tizenegyen jelentkeztek, a Fidesz és a Jobbik azt a Nagy Ferencet választotta meg, aki a Fidesz jelöltje volt már Tápai lemondása után is. Reméljük, az eddigi karrierje során évente-kétévente munkahelyet váltó fiatalember fel tud nőni a feladathoz.


Comments