Hírek‎ > ‎

Retorikai győzelem

Szabad Varos, 2012. okt. 30. 11:32   [ 2012. okt. 30. 11:36 frissítve ]
Az október 30-i közgyűlés összehívásának az oka a járási kormányhivatal kialakításával kapcsolatos döntés meghozatala volt. Az előterjesztés alapvető megállapításai a következők:
  • Az önkormányzat eddig 88 dolgozóval látta el a járási hivatalhoz kerülő feladatokat, ugyanakkor a kormánymegbízott ehhez 138 álláshelyet kíván elvonni a polgármesteri hivataltól.
  • A több mint 700 millió forintért kialakított Huszár utcai épület egészét el kívánják venni, azokat az irodákat is, amelyekben jelenleg olyan irodák vannak, amelyek továbbra is önkormányzati feladatokat fognak ellátni.
  • A költöztetés és a kapcsolódó költségek az önkormányzatnak várhatóan 354 millió forintjába kerülnek.
Botka polgármester az önkormányzat kirablásának minősítette a fentieket, amire a Fidesz soraiból az új Alaptörvény idézésével válaszoltak, hiszen az éppen lehetővé teszi az önkormányzat vagyonának ilyen használatát. Nagy Sándor (Szabad Város Egyesület) erre válaszul arra hívta föl a figyelmet, hogy így lesz mindenki számára érthető, hogy mit jelent a jogállam leépülése: jövőre, amikor majd nem lesz pénz járdát építeni, mert a Kormányhivatal által "elrabolt" irodák pótlására kell költsük a pénzt, akkor majd a képviselők elmondhatják választóiknak, hogy az új Alaptörvény tette ezt lehetővé. "Ez a törvényesített rablás."
Bár több fideszes képviselői is megpróbálta a szombaton bejelentett önkormányzati hitelátvállalással ellenpontozni a Szegedet érő nyilvánvaló anyagi veszteséget, de a vita újra és újra visszatért a várost érő anyagi kár témájához. A Fidesz végülis szünetet kért, majd onnan visszatérve azt javasolta, hogy az Önkormányzat az összeg megjelölése nélkül kérjen kompenzációt a Kormányhivataltól. A jobboldalon ülők maguk között arról beszéltek, hogy úgysem ad majd semmit a B. Nagy László, fideszes országgyűlési képviselő által vezetett adminisztráció.
Így aztán az októberi közgyűlés határozata legfeljebb az MSZP és a Szabad Város Egyesület képviselőinek retorikai győzelme lehet és hatása nem valószínű, hogy egy napnál tovább tart. De legalább annyiban egyetértés alakult ki, hogy a kormány kárt okoz a városnak.

Comments