Hírek‎ > ‎

Se üzleti terv, se prémium a városi cégeknél

Szabad Varos, 2012. máj. 3. 10:08   [ 2012. máj. 3. 10:19 frissítve ]
Ahogy azt a helyi sajtó is beharangozta, a májusi közgyűlés legfontosabb kérdése a városi cégek tavalyi eredményeinek értékelése és idei terveinek elfogadása lett volna. Bár mindenki komoly vitára számított, az igazából elmaradt. Az önkormányzat gazdasági társaságainak tavalyi éve vegyes képet mutat, vannak olyan cégek amelyek a nehéz gazdasági helyzet és a hektikus kormányzati intézkedések ellenére is képesek voltak megőrizni a gazdálkodásuk stabilitását. Így többen is dícsérték a Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft., a Szabadtéri Játékok és a Városkép Kft. munkáját.
A cégek egy másik része viszont katasztrófális működést produkált. Az Ifjúsági Ház a tavalyi évben késve nyitotta meg a strandot, indokolatlanul bezárta a Belvárosi Mozit, majdnem elbuktatta a SZIN-t és még ehhez kellett neki az év folyamán 60 millió forint póttámogatást is nyújtani. Az SZKT folyamatos menedzselési gondokkal kűzd, Solymos László alpolgármester beszámolója szerint az üzleti terv elkészítésének folyamán nem lehetett korrekt adatokat kapni a cégtől, Tóth István Tibor nem tartotta be az egyeztetések eredményeit, azokkal ellentétes tervet küldött be. A cég teljesítményével kapcsolatban Nagy Sándor (Szabad Város Egyesület) elmondta, hogy a cég futásteljesítmény adatai nem támasztják alá az igazgatónak és a fideszes képviselőknek azokat nyilatkozatait, ami szerint nőtt volna a vállalat teljesítménye. Éppen ellenkezőleg, 2011-ben még csökkent is és csak 2012-ben, a kettes villamos beindulásával éri majd el újra a 2010-es szintet.
Érdekes módon a városi vállalatok teljesítményéről komoly vita nem bontakozott ki, csupán Haág Zalán védte vehemensen a SZINT Kft munkáját, amely a tavalyihoz képest megnövekedett önkormányzati támogatásból tudott nagyobb eredményt elérni. Úgy tűnik, immár ciki Sódar István IH vezető vagy Tóth István Tibor SZKT igazgató pártját fogni. Fideszes-jobbikos kinevezőik meg sem próbálták megvédeni teljesítményüket.
Ezek után következtek a szavazások, ahol újabb meglepetés következett. Sem a tavalyi beszámolókat, sem az idei terveket nem fogadta el a Közgyűlés, így a tavalyi évre vonatkozó prémiumokról és az idei évre vonatkozó prémium célkitűzésekről már szavazni sem lehetett. (Előbbiek érdekessége, hogy több esetben az eredetileg objektívnek szánt feltételek alapján járónál magasabb összeget kívánt volna a Fidesz-Jobbik koalíció megszavazni. Elkerülendő a hasonló problémát, az idei célkitűzéseket már úgy akarták volna "lebutítani", hogy pl. a Ritek vezetője 9000 Ft terven felüli bevétel esetén már többmilliós jutalmat kaphatott volna.)
Az MSZP és a Szabad Város képviselői természetesen nem támogatták ebben a formájukban a határozatokat, de meglepő módon a cégvezetőket kinevező Fidesz és Jobbik, ilyen ügyekben szokásos, szavazattöbsége sem jött össze. Ennek oka pedig az volt, hogy a Fidesz képviselői közül néhányan, (különösen sokszor Farkas László) rendszeresen tartózkodtak, vagy kikapcsolták a gépüket. A Fidesz így maga hiúsította meg az kinevezettjei által irányított cégek -- törvényileg kötelező -- beszámolójának elfogadását és ezévi üzleti tervének elfogadását. A nap egyetlen igazi pozitívuma, hogy abban viszont egyetértett mindenki, hogy az SZKT nem adhatja el nosztalgia járműveit.
Comments