Hírek‎ > ‎

Szeptemberi közgyűlés

Szabad Varos, 2012. szept. 30. 4:07   [ 2012. dec. 13. 10:16 frissítve ]
A szeptemberi közgyűlés több témája is hosszútávú döntésekről szólt. Szerencsére már a napirendi vitában elvérzett az az előterjesztés, ami egy olyan projekttársaság megalakítását célozta volna, ami évtizedekre eldöntötte volna a szegedi távfűtés sorsát. Ahogy azt Nagy Sándor (Szabad Város Egyesület) a napirendről zajló vitában is elmondta, Bohács Zsolt (Fidesz) előterjesztéséből az nem világos, hogy az miért lenne jó a szegedieknek, a távfűtést használóknak. Az anyag nem szól arról, hogy esetleg -- ahogy az egyébként elvárható lenne -- a beruházás eredményeképpen csökkenne a fűtési díj. Az viszont világos, hogy a biomassza beszállítója monopolhelyzetbe kerülne és a város évtizedekre kiszolgáltatottá válna. Mivel nyilvánvalóan erős üzleti érdeket jelenít meg Bohács javaslata, nem lenne meglepő, ha nem ez lett volna az utolsó próbálkozás a témában.
Szintén egy évtizedet tekint előre a város által a kormányzat felé javasolt szegedi nagyprojektek listája. A Déli-hidat, a tudományos és ipari parkok fejlesztését, a troliközlekedés fejlesztését és más beruházásokat tartalmazó előterjesztést a Fidesz képviselői egy kivétellel nem szavazták meg, amit nehéz mire vélni, hiszen a bizottsági és fideszes képviselői módosítókat az előterjesztő elfogadta, kivenni pedig senki nem akart semmit az évek óta előkészítés alatt lévő, a közvélemény előtt forgó javaslatok közül.
Az már nem volt meglepő, hogy a Fidesz nem kívánta levonni a megfelelő következtetést a trolibeszerzés csúszásából. Bár, ahogy Kenyeres Lajos (Szabad Város Egyesület) a beszámoló vitájában elmondta, a tarjániak-felsővárosiak már nagyon várják az új járműveket, az 520 napos csúszásnak nem lesz következménye. Ez a döntés persze a koncepciótlan közlekedéspolitikának is, aminek Kalmár Ferenc (Fidesz-KDNP) városüzemeltetési tanácsnoki kinevezése óta lehetünk tanúi és aminek napi szinten megjelenő hozadéka a járatok ritkítása, az állandó változások, az SZKT folyamatos pénzügyi zavarai.

Comments