Hírek‎ > ‎

Szeptemberi közgyűlés - költségvetés nélkül

Szabad Varos, 2011. okt. 1. 8:03   [ 2011. okt. 1. 11:02 frissítve ]
A Közgyűlés szeptemberi ülése előtt a napirendi pontok a szokásos módon gyűltek: a polgármester két héttel a tervezett ülés előtt kiküldte a tervezett napirendet és előterjesztéseket, majd néhány nappal az ülés előtt a Fidesz és a KDNP képviselői újabb témákat és módosító indítványokat dobtak be, amelyek sokszor alapjaiban változtattak volna meg egy-egy döntést, pl. a költségvetést. 

Ahogy azt Nagy Sándor (Szabad Város Egyesület) napirend előtti felszólalásában is elmondta: ezek a tervezetek akár 2,5 milliárd forint kárt is okozhatnak a városnak, meg nem érkező úniós támogatás, elmaradó osztalékbevétel vagy nem tervezett kiadás formájában. Ennek egy részéről előző nap tartott sajtótájékoztatót az Egyesület elnöke. Nagyobb veszteségek származhattak volna még a Nagykörút és a Dugonics tér rekonstrukciójának meghiúsulásából. Ezt a veszélyt Kalmár Ferenc tanácsnok (Fidesz-KDNP) javaslatai hordozták magukban, mert olyan módosításokat kezdeményezett, amelyek az úniós szervezetek részéről a támogatás azonnali megvonását eredményezték volna. Végül a Fidesz is úgy döntött, hogy inkább egy képviselőjük nem vesz részt a szavazáson, így biztosítva, hogy ne kerüljön napirendre ez a két javaslat.

Szintén elvérzett a napirendi vitában Gyimesi László javaslata arról, hogy egy álságos pályázat után 60 milliós megbízást adjon a város Kligl Sándornak a Nobel-díjasok emlékparkjának megalkotására. Kormos Tibor (Szabad Város Egyesület) a napirend vitája során elmondta, ennél sokkal kisebb léptékű szobrászati megbízásokat is országos pályázatokon döntenek el. Gyimesi visszavonta egy másik "furcsa" indítványát, egy kereskedelmi terület értékét növelő építési szabályzat módosításra tett javaslatot, anélkül, hogy a város kialakult gyakorlata szerint ezzel arányosan városi zöldterület vagy közlekedésfejlesztésre vonatkozó településrendezési szerződést javasolt volna a tulajdonossal.

Az ülés egyik fő vitatémája a városi cégek ügye volt, még ha a Fidesz nem is engedte napirendre venni városi cégeknél (Piac, IH) végzett vizsgálatok ügyét, bár ezzel maguk is elismerték, nem tudnák megvédeni a nyilvános vitában az általuk kinvezett cégvezetők felelőtlen gazdálkodását. Ugyanakkor az IH-nak 60, a VTV-nek 15, az SZKT-nak 35 millió forintot kívántak megszavazni, többlettámogatásként. Az első két tételt a költségvetés módosításával kívánták a cégeknek juttatni, ami miatt az Egyesület és az MSZP képviselői is nemmel szavaztak a költségvetési rendelet végszavazásán. (Akkorra a módosítók Fidesz-Jobbik szavazatokkal átmentek.) Mivel - valószínűleg taktikai okokból - több fideszes képviselő is nemmel szavazott, a rendelet nem kapott többséget.

Ugyanakkor működött a Fidesz-Jobbik koalíció a nyereséges cégek osztalékáról való döntésben. A korábbi vezetők (akiket persze kirúgtak) idejében felhalmozott, a cég saját, üzleti tevékenységéből származó bevételeit az önkormányzat osztalékként ki kívánta venni. Ezt akadályozták meg a jobboldal képviselői. Ez végüli 220 millió forint bevétel elmaradását jelenti a költségvetés szempontjából, úgy, hogy a fideszes-jobbikos cégvezetők semmilyen világos magyarázatot nem adtak arra, hogy milyen célra fordítanák ezeket a forrásokat.

Comments