Hírek‎ > ‎

Van költségvetés és lesz buszfolyosó

Szabad Varos, 2011. febr. 27. 10:18   [ 2011. febr. 27. 11:35 frissítve ]
A Közgyűlés meghozta az év legfontosabb döntését: megszületett a költségvetési rendelet, amit a Fidesz, az MSZP és a Szabad Város Egyesület egyaránt megszavazott. Eddig azonban hosszú út vezetett. Kedden a Fidesz 42 módosító indítványt nyújtott be, amelyek közül 9-et visszavont, mivel kiderült, hogy ezek akadályoznák a Polgármesteri Hivatal törvényes működését. Egyébként ezek jeletették volna a legnagyobb átcsoportosítást, és ez volt a Fidesz módosító csomagjának koncepcionális része, az úgynevezett Stabilitási Alap.

A maradék módosítók, bár nagy számú javaslatot tettek, leginkább a nagyobb befolyású fideszes képviselők választókerületének partikuláris érdekeit szolgálták. Az elfogadott költségvetés pl. külön soron rendelkezik egy alsóvárosi kutyafuttató létesítéséről, Hűvös László képviselő választókerületében. Létrehozásra kerül számos támogatási keret is, amelyeknek felosztását a végrehajtási rendeletben a fideszes többségű bizottságok kapták meg. Mivel a költségvetést sem a Jobbik, sem az LMP nem kívánta megszavazni, ezért a két nagy csoport a Fidesz és az MSZP-Szabad Város frakciók szavazatára volt szükség a rendelet elfogadásához. Összességében az elfogadott módosítók a költségvetés 2,5 ezrelékét érintették, így érdemi koncepcionális változásra nem került sor.

Megmenekült a nagykörúti buszfolyosó projekt, aminek létjogosultsága mellett az Egyesület is megszólalt a héten. A költségvetési vitában Nagy Sándor érvelt amellett, hogy a városnak továbbra is ki kell használni az európai uniós támogatásokat, hiszen minden saját forint mellé 3-4 uniós forintot tudunk hozni, így gyarapítva a város vagyonát. A képviselő kétlelkűnek minősítette a Fidesz hozzászólásait, hiszen képviselőik az adósság növekedéséről beszéltek, de nem tettek javaslatot a hitelfelvétel csökkentésére. A vitában több jobboldali képviselő kétségeit fejezte ki a nagykörúti projekt célszerűségét illetően, de a végső döntéshozatalkor a Fidesz megosztottan szavazott, így a projekt megkapta a támogatást. Az építkezésre egyébként a jövő évben kerülhet sor.

Még napirend előtt Dr. Kenyeres Lajos önkormányzati képviselő (Szabad Város Egyesület) tarjáni választói szempontjából szólt arról, hogy hogyan élték meg az emberek az elmúlt hónapokat, mit vártak és várnak a város vezetőitől.

A közgyűlési vita egyik mélypontja a napirend megállapítása során a jegyző leváltására tett javaslat körüli polémia volt. A sebtiben összehívott Jogi Bizottság végülis azt állapította meg, hogy a javaslat nem érkezett be időben, így nincs mód a napirendre vételére. Egy másik fideszes javaslat törvénysértő módon kívánt jogköröket megvonni a polgármestertől, de ezt sem a korábban rendszeresen a Fidesszel szavazó Jobbik, sem az LMP képviselője nem támogatta, így elbukott.

Comments